Date: Friday, 12 June 2020
Türkiye'de ikamet izni
Türkiye'de 90 günden fazla kalmak istiyorsanız, Türkiye'de oturma iznine başvurmanız gerekecektir. Geçerli bir vizeniz varsa, ikamet iznine sadece vizenin süresi dolmuşsa ve kalışınız 90 günü geçerse başvurmalısınız.
Türkiye'de çeşitli ikamet izinleri vardır:
Turist ikamet izni
Aile ikamet izni
Öğrenci ikamet izni
Çalışma izni
Uzun süreli oturma izni
İnsani ikamet izni
Ülkenizdeki veya ikamet ettiğiniz ülkedeki Türk konsolosluğuna oturma izni başvurusunda bulunmalısınız. Halihazırda Türkiye'de bulunuyorsanız, yerel makamlarla Türkiye'de ikamet izni için istisnai bir başvuruda bulunabilirsiniz.
Türkiye'de ikamet başvurusunda bulunmak istiyorsanız, gerekli ikamet izninin süresinin dolmasından ve en az iki kopyasından sonra en az 60 gün geçerli olan bir pasaport belgesine ihtiyacınız vardır. Ayrıca, en az dört adet vesikalık fotoğrafınız (güvenli tarafta olmak için, sekiz fotoğraf getirin), vizeniz varsa ve doldurulmuş başvuru formunuz varsa. Oturma izninin türüne bağlı olarak, daha fazla belgeye ihtiyacınız olabilir (örneğin işvereninizden, okulunuzdan, üniversitenizden, bankanızdan vb.).
Oturma izniniz, konaklama türüne ve oturma isteğinizin nedenine bağlı olarak 6 ay ile 5 yıl arasında geçerli olacaktır. Türkiye'de ikamet izni almak için maliyetler değişebilir ancak yaklaşık 60 $.
Oturma izninizi yenileme
Oturma izninizi yenilemek istiyorsanız, izin süresinin sona ermesinden 60 gün önce yerel makamlarda yapmanız gerekir. Yenileme başvurunuzun beklemede olduğunu ve izniniz bu tarihe kadar sürmüş olsa bile karar verilinceye kadar Türkiye'de kalmanıza izin verildiğini belirten ücretsiz bir belge düzenlenecektir. Yeni izin, bir önceki iznin sona erme tarihinden itibaren aynen geçerli olacaktır.
Ancak, hiçbir koşulda, Türk makamlarını oturma izninizin geçerliliğini uzatmak için kandırmaya çalışmayın - ülkenize veya Türkiye'de kötü şöhretli bir cezaevi sistemine sürülme riskiniz vardır.
Türkiye'de uzun süreli oturma izni
Uzun süreli bir Türk ikamet iznine başvurmak istiyorsanız, aşağıdaki şartları yerine getirmelisiniz
Türkiye'de 8 yıllık sürekli ikamet
Son üç yıldır sosyal yardım almamak
Geçerli sağlık sigortası
Kağıdın kuralı yok
Diğer ikamet izinleriyle aynı belgelere, ikamet defterinize ve Türk vergi numaranıza ihtiyacınız olacaktır.