Türkiye'de emlak fiyatları
Date: Tuesday, 14 April 2020
Türkiye'de emlak fiyatları
Türkiye'de bir mülk satın alma süreci, Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarını anlamak ve içerdiği maliyetler nelerdir ve zevkinize ve bütçenize uygun bir mülk seçmek gibi dikkate alınması gereken bazı şeyleri gerektirir. Türkiye'de satılık tüm gayrimenkullerin sabit bir fiyatı vardır, ancak Türkiye'de bir mülk satın almanın gerçek maliyetleri sadece dairenin fiyatı ile sınırlı değildir, size Türkiye'de bir mülk satın almanın en önemli giderlerinden bahsedelim.
1. Yasal vergi ve harçlar
A. Katma Değer Vergisi (KDV)
Türkiye'de KDV oranları% 1,% 8 ve% 18 olarak belirlenmiştir. Gayrimenkul alımında ise genellikle% 18'dir. Ancak, yatırımcı kanunda öngörülen şartları karşılıyorsa, KDV'den muafiyetten yararlanmak mümkündür.
B. Tapu Ücreti (TAPU Harcı)
Yasaya göre, ortalama tapu ücreti satış fiyatının% 4'üdür. Alıcı ve satıcı tapu ücretlerini öderken, bazı sahipler alıcıdan ücretleri tam olarak ödemesini isterken, bazıları ikisini paylaşmayı ister. Bazı durumlarda, sahibi ücretleri öder ve alıcının bunları ödemesine gerek yoktur.
C. Servis ücreti
TAPU ofisi tarafından sağlanan hizmetler için ücretler ödenmelidir. Bu ücretler Bakanlık tarafından yıllık bazda belirlenir. 2020 yılı için öngörülen hizmet bedeli 750 TL'dir.
2. Noter ve çevirmen ücretleri
Notere 700-1000 TL arasında ödeme yapılacaktır. Ayrıca, yeminli tercümana yorum ve pasaport çevirisi için 350 TL ile 500 TL arasında ödeme yapılacaktır.
A. Temsilci hizmet ücreti
Bilindiği gibi Türkiye'deki emlakçılar komisyonlar üzerinde çalışıyor. Bu, Türkiye'de mülk satın almanın maliyetini hesaplamada bir diğer önemli faktördür. Sadece mülkün satışını tamamladıklarında ödenir. Türkiye'deki komisyon oranı satış fiyatının% 4'üdür, sahibi komisyonu öder ve alıcının bunu hiç ödemesi gerekmez.
B. Avukat ücretleri
Türk hukukuna göre, diğer satış sözleşmelerinden farklı olarak, Türkiye'de gayrimenkul satışı özel yasal düzenlemelerle yapılan bir sözleşmedir. Bu nedenle, yatırımcıların iç avukatlar ile çalışan aracı kurumlarla çalışmasını öneriyoruz. Çalıştığınız şirket size böyle bir hizmet sunmuyorsa, kesinlikle bir avukattan destek almalısınız. Bu durumda avukata ödeyeceğiniz hizmet ücreti 1500 $ 'dan başlar.
Türkiye'de mülk satın aldıktan sonra
Türkiye'de mülk satın alma maliyetlerinden sonra maliyetlerden sonra gelen bir diğer önemli faktör. Türkiye'de mülkünüzü korumak için, ister dairenizde yaşamaya ister dairenizi kiralamaya karar verin, bu maliyetleri dikkate almalısınız.
1. Emlak vergisi
Yasalara göre, evler için emlak vergisi oranı aşağıdaki gibidir. Sermayenin sınırları içindeki piyasa değerinin% 0,2'sidir. Kentsel olmayan belediyelerde, pazar değerinin% 0,1'i kadardır.
Ticari yerler için fiyatlar değişir. Sermayenin sınırları içindeki piyasa değerinin% 0,4'üdür. Kentsel olmayan belediyelerde, pazar değerinin% 0,2'sidir.
Emlak vergisi yıllık olarak uygulanır ve vergi yıl içinde iki taksit halinde ödenir.
2. Zorunlu sigorta (DASK)
(DASK), yasalar çerçevesinde zorunlu sigortadır. Bu sigorta deprem, yangın vb. Doğal afetleri kapsamaktadır. Bu sigorta her yıl yenilenmelidir. Sigorta masrafları mülkün büyüklüğüne ve kalitesine göre değişir. Ücret 100 TL ile 300 TL arasında değişiyor.
3. Hizmetler
Aynı şekilde, gaz, su ve elektrik kullanmak kadar faturalar daha büyük olacaktır. Tasarının Türkiye'de ödediği ana hizmetler gaz, elektrik, su ve internettir. Bu faturalar aylık olarak gelir.
Gaz, su ve elektriğe abone olurken, sigorta depozitosu ödenir ve abonelikler kapatıldıktan sonra iade edilir. Mülk sahibinden gösterilen depozito.
Su aboneliğini 2020 için 196,50 TL olarak yatırın.
Elektrik için mevduat sigortası aboneliği 198 TL.
Evler için gaz aboneliği 700 TL.
4. Bakım ücretleri ve yardımcı programlar
Her konut sitesi veya apartman kompleksi için, ev sahiplerine ve sakinlere sağlanan bir tür tesis ve hizmet vardır. Fiyatlar, mülkün bulunduğu yere ve evin büyüklüğüne bağlıdır. Bakım ücretleri 100 TL'den başlayıp 2.000 TL'ye ulaşıyor.
3. Türkiye'de gayrimenkul kiralama gideri
Türkiye'de gayrimenkul kiralamak, yatırımcılarımızı satın aldıktan sonra ana hedeftir. Türkiye'de mülk satın alma maliyetleri, daha önce bahsettiğimiz ilk iki aşamada sona ermiyor. Aşağıda açıklayacağımız mülkünüzü kiralamanın bazı masrafları vardır.
1. Emlak vergisi
Emlak vergisi, Türkiye'de emlak sahibi olmanın bir sonucudur, çünkü yatırımcı mülkü elinde tuttuğu sürece emlak vergisini ödemelisiniz. Bu bölüm yukarıda daha önce açıklanmıştır.
2. Zorunlu sigorta (DASK)
DASK sigortası satın almaktan sahibi sorumludur. Bu bölüm yukarıda açıklanmıştır.
3. Kira gelir vergisi
Türkiye'de mülk veya işletme sahibi olan herkes gelir vergisine tabidir. Kira geliri vergisi hesap özeti üzerinden hesaplanır ve yılın Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. Yeni kanun kapsamında kiralardan kazanılan yatırımcıların gelir vergisi oranı aşağıdaki gibidir.
Kira geliri
% 15: 22.000 TL'ye kadar vergilendirilebilir gelir.
% 20: 22.000 TL'den fazla ve 49.000 TL'ye kadar gelir (22.000 TL'ye karşı 3300 TL'ye ek olarak),
% 27: 49.000 TL'nin üzerinde gelir ve 120.000 TL'ye kadar (3300 TL'ye karşılık 49.000 TL),
% 35: 120.000 TL'den fazla ve 600.000 TL'ye kadar gelir (120.000 TL'ye karşı 27.870 TL'ye ek olarak),
% 40: 600.000 TL'nin üzerindeki gelir (600.000 TL'ye karşılık 195.870 TL'ye ek olarak),